Mednarodna vaja simulacije pojava vulkanskega pepela VOLCEX19

19. 11. 2019

​​Javno podjetje Kontrola zračnega prometa Slovenije, d.o.o. in Agencija Republike Slovenije za okolje, dne  20. novembra 2019 med 9. in 17. uro sodelujeta v mednarodni vaji simulacije pojava vulkanskega pepela VOLCEX19. Letošnja vaja bo vodena s strani Republike  Italije ob podpori Evropske organizacije za varnost zračnega prometa  - EUROCONTROL in Mednarodne organizacije civilnega letalstva  - ICAO. Namen  vaje  je simulacija vpliva pojava vulkanskega pepela na zračni promet, harmonizacija postopkov in ocena  krizne koordinacije med državami v Evropi, Severni Afriki in na bližnjem vzhodu.

Vaja VOLCEX19 simulira izbruh ognjenika Vezuv v Italiji in  upošteva parametre,  ki so bili zabeleženi ob nenadnem izbruhu leta 1944. Vremenski model je povzet po  dejanski vremenski situaciji z dne 24. marca 2019 in omogoča spremljanje premikov oblaka vulkanskega pepela glede na vetrove v treh višinskih plasteh evropskega zračnega prostora.  Za projekcije in opozorila glede premikov oblaka vulkanskega pepela skrbi Vulcanic Ash Advisory Centre Toulouse.

Vulkanski pepel  bi po scenariju vaje vplival na zračni promet in delo območnih centrov kontrol zračnega prometa v 51. državah. Neposredno bi posledice vplivale na  9787 komercialnih letov, od tega bi  4600 letov zaradi sprememb načrtov leta odpovedanih.  Skupno bi  posledično v zračnem prometu ustvarjeno 20500 minut zamud.

Vaja omogoča testiranje  postopkov mednarodne krizne koordinacije, ki je predvidena v kriznem načrtu  pojava vulkanskega pepela za evropsko in severno atlantsko območje, med navigacijskimi službami zračnega prometa, meteorološkimi službami, nacionalnimi regulatorji, letalskimi prevozniki in upravljalci letališč ter ostalimi deležniki v letalskem prometu.

Vaja VOLCEX19 v nobeni fazi ne bo vplivala na dejanski zračni promet v evropskem zračnem prostoru.​